Česká fotografie bude opět zastoupena na Paris Photo

2024_02 Ceska fotografie na Paris Photo

Paris Photo v Palais Ephemeral v roce 2023





Je to víc jak deset let, kdy byla česká fotografie naposledy reprezentována na světovém Paris Photo. S radostí oznamujeme, že platforma Fotograf Contemporary byla odbornou komisí prestižního veletrhu vybrána, aby ve spolupráci se Soniou Voss, kurátorkou sektoru Voices, vystavila to nejlepší ze své nabídky.

 

 

Fotograf Contemporary představí tři významné ženské autorky, které patří mezi nejvýraznější osobnosti současné české fotografie. Hlavní pozornost bude věnována dílu Libuše Jarcovjákové. Její tvorba je fascinující nejen z hlediska osobního příběhu a schopnosti celoživotně reflektovat sebe samu skrze fotografii, ale také díky dlouhodobému zájmu o život komunit na okraji společnosti jako LGBTQ+, vietnamská či romská komunita v Čechách.

 

Vizuálním protipólem bude konceptuální dílo Markéty Othové. Tato autorka odhaluje své vnímání skrze aparát zcela ojedinělým způsobem, v němž křehkost a nejasnost věcí okolo nás vytváří nové významy, které pak ve výsledku podtrhuje záměrně minimalistickou instalací. Další část tvoří nejnovější projekt umělkyně Aleksandry Vajd, která jednoduchým, ale zároveň promyšleným a nanejvýš estetickým způsobem zapojuje geometrické tvary či předměty denní potřeby do nových kompozic.

 

Je to víc jak deset let, kdy byla česká fotografie naposledy účastna stánkem na Paris Photo. Galerie Fotograf Contemporary byla odbornou komisí prestižního veletrhu vybrána, aby prezentovala to nejlepší ze své nabídky.

 

A kdo doposud reprezentoval českou fotografii na Paris Photo? V minulosti to byla Leica Gallery Prague s díly Václava Jiráska, Ivana Pinkavy, Tona Stana, Jiřího Hankeho, ad., nebo také galerie hunt kastner s díly Viktora Kopasze, Aleny Kotzmannové a Jiřího Thýna.

 

Paris Photo je největší světový veletrh zaměřený na fotografii, který již více než 25 let hraje klíčovou roli pro všechny zájemce se o fotografii a jehož význam permanetně stoupá. Přináší nejnovější trendy a vývoj v oblasti. Pokud jste milovníkem či milovnicí fotografie nebo se jí profesně věnujete, neměla by vám tato prestižní událost a zprávy z ní uniknout.

 

Markéta Kinterová

 

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury, Národního plánu obnovy a Evropské unie.

 

01eu
01eu
01eu
Markéta Kinterová – kurátorka, umělecká ředitelka, šéfredaktorka, odbornice na fotografii, konzultantka
Autorka článku
Markéta Kinterová
Markéta Kinterová je kurátorkou Fotograf Contemporary, šéfredaktorkou časopisu Fotograf, ředitelkou stejnojmenného spolku, umělkyní a pedagožkou na Katedře fotografie (FAMU) v Praze.
Zpět do obchodu