Největší fotografický veletrh: Paris Photo

2024_01 Paris Photo

Paris Photo v Grand Palais





Veletrh je znám svou vysokou úrovní a nadšenými obdivovateli z celého světa. Paris Photo je událostí, která přitahuje nejen veřejnost, ale i nejvýznamnější osobnosti. Mezi návštěvnictvo veletrhu patří na tisíce VIP hostů a členů Collectors Circle, což přispívá k jeho mezinárodní prestiži.

 

 

Paris Photo je již více než 25 let nejvýznamnějším světovým veletrhem zaměřeným na fotografii. Tato prestižní akce, která se koná každoročně v Paříži a hraje klíčovou roli nejen pro profesionály, ale pro všechny zájemce o toto umění. Paris Photo, letos navracející se do věhlasného Grand Palais, je místem, kde se setkávají galeristé, sběratelé, kurátoři, umělci a milovníci fotografie z celého světa, aby sdíleli své nadšení, realizovali prodej, navazovali spolupráci a objevovali nové talenty i díla.

 

Významnou součástí veletrhu jsou i mezinárodní instituce, včetně kurátorů a kurátorek, akvizičních komisí a klubů přátel muzeí. Tato angažovanost zajišťuje, že Paris Photo je nejenom platformou pro prezentaci fotografického umění, ale také důležitým bodem pro akvizice a sběratelství.

 

Paris Photo je největší veletrh fotografie na světě, který se koná každoročně začátkem listopadu v Paříži.

 

Veletrh je známý svou vysokou úrovní a publikem s nadšením pro uměleckou fotografii. V minulém roce přivítal více než 65 000 návštěvníků, přičemž se na rok 2024 očekává nárůst na více než 80 000. Mezi návštěvníky veletrhu patří přes 6 000 VIP hostů a členů Collectors Circle, což představuje fascinujících zhruba 40 % z celkového mezinárodního odborného publika.

 

Rostoucí obliba fotografického média je dána krom estetických kvalit také jeho dostupností. Fotografická díla jsou ve srovnání s jinými uměleckými formami často dostupnější, což je způsobeno jejich možností reprodukce. Umělecké fotografie existují v přísně limitovaných edicích (počtu kopií) a mohou být nabízeny v různých velikostech, což zvyšuje jejich atraktivitu pro sběratele. Tato flexibilita umožňuje širší přístup veřejnosti k vysoce kvalitním a prestižním dílům, což přispívá k rostoucímu zájmu o fotografii a její pozici na trhu s uměním. Růst zájmu o veletrh Paris Photo je důkazem významu fotografie jakožto specifického a uznávaného média v kontextu trhu s uměním.

 

Markéta Kinterová

Markéta Kinterová – kurátorka, umělecká ředitelka, šéfredaktorka, odbornice na fotografii, konzultantka
Autorka článku
Markéta Kinterová
Markéta Kinterová je kurátorkou Fotograf Contemporary, šéfredaktorkou časopisu Fotograf, ředitelkou stejnojmenného spolku, umělkyní a pedagožkou na Katedře fotografie (FAMU) v Praze.
Zpět do obchodu